X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Electronica" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wat brengen zonnepanelen op?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +4 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Bellafab Bellafab Auteur op infoyo sinds
15 September 2009


Bekijk het profiel van Bellafab
Datum: 16-09-2009
Auteur: Bellafab
Een zonnepaneel of PV-paneel (van het Engelse Photo-Voltaic) is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd.

In Belgie leveren standaard zonnepanelen ca. 125 wattpiek per m², hoge rendementspanelen ca.136 wattpiek per m² en ca. 164 wattpiek per m² en dunne film panelen ca.60 wattpiek per m². Stelregel is dat u over een jaar bekeken gemiddeld 80% van het Watt-piek vermogen in kWh opwekt. Dus een PV-paneel met een oppervlakte van 1m² levert per jaar gemiddeld iets meer dan 100 kWh. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een gezin in Vlaanderen bedraagt 3.500 à 4.000 kWh per jaar. Om die elektriciteit te produceren zou dus een installatie nodig zijn met een oppervlakte van 35 à 40 m².

Om het vermogen van zonnepanelen te kunnen vergelijken zijn er standaardcondities opgesteld : een instraling van 1000 Watt/m2, waarvan het spectrum overeenkomt met het spectrum van zonlicht bij een luchtmassa van 1,5 en een celtemperatuur van 25°C. Het maximale elektrische vermogen van een zonnepaneel onder deze condities wordt het piekvermogen genoemd en wordt geschreven als Wp (Wattpiek).

Het vermogen van een PV-systeem wordt dus uitgedrukt in Wp of kWp (kilowattpiek). Dit is het vermogen dat het PV-systeem levert bij standaardzoninstraling. Het vermogen per m² van PV-panelen hangt af van het celtype en van de producent. Het varieert tussen 50 W per m² voor amorf silicium en 170 W per m² voor monokristallijn silicium zonnecellen met hoog rendement. Een PV-systeem met een vermogen van 1 kWp in polyristallijn silicium zonnecellen heeft een paneeloppervlakte van ongeveer 8 m² en produceert ongeveer 800 kWh elektriciteit per jaar. De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van een aantal factoren:

• Opwaartse hellingshoek van invallend zonlicht; Een zonnepaneel op de noorderbreedte van Vlaanderen en Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35% (tot 36%) heeft. Bij hellingshoeken tussen 20% en 60% is de jaaropbrengst slechts 7% lager.
• Zijwaartse hoek; Optimaal wanneer het paneel stationair gericht is op 2% ten westen van het zuiden. Bij oriëntaties tussen zuidoost en zuidwest is er slechts 5% verlies op jaarbasis. Met een meedraaiend paneel, wanneer het zonlicht er loodrecht op blijft vallen, stijgt uiteraard de productie.
• Oppervlakte. Hoe zijn de panelen aan elkaar bevestigd (parallel of serieel).
• Rendement; Het percentage van de energie in het op het zonnepaneel vallende zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit. Verschillende typen zonnecellen hebben een verschillend rendement. Door onderzoek en ontwikkeling stijgen de rendementen nog voordurend.
• Het achterliggende systeem; Bij een autonoom systeem speelt de grootte van het opslagsysteem een belangrijke rol. Wanneer dit vol is kan er namelijk geen energie meer bij. Het paneel werkt dan voor niets.
• Zoninstraling; De hoeveelheid opvallend zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen.

Voor een autonoom systeem kan men rekenen op een bedrag van ongeveer € 800 per 100 Wp. Een autonoom systeem heeft een opbrengst van ongeveer 40 kWh/m², dit komt doordat een autonoom systeem uitschakelt als de accu vol is.

Oriëntatie zonnepanelen

Het loont  de moeite om zonnepanelen te plaatsen, ook al is het dak niet mooi naar het zuiden gericht, met een helling van 35°!

Reacties op dit artikel
Jur, 2010-09-16
( +1 )

Let op!!! Ik heb dit helemaal uitgezocht! de opbrengst gaat terug naar je energieleverancier. De (inkoop)prijs (van jouw zonne-energie) die zij betalen is veel lager dan de prijs die jij betaalt per KWH. Daarnaast begreep ik dat dit bedrag is gesubsidieerd, dus als subsidie wijzigt wijzigt jouw stroomopbrengst (doorgaans negatief). Daarbij schijnt het zo te zijn dat er wordt er gestaffeld waarbij je (net) boven bepaalde KWH opbrengst ineens moet terugbetalen. Verder is de terugverdientijd erg lang (in mijn geval 18 jaar -ex subsidiewijzigingen!), en dit was ook exclusief onderhoudskosten. Hierover was niets bekend.
Advies kwam van Vereniging Eigen Huis Energiescan, ik had echt het idee dat het alleen om energiepanelen slijten te doen was, dit zou het energielabel verbeteren, maar dat klopt niet, het electraverbruik is niet afhankelijk van het huis maar van de gebruiker, Label zou voor huis moeten zijn! Ik had echt het idee meer te doen te hebben met een zonnepanelenverkoper.... Mijn advies zonnepanelen? Niet doen!
Bart den "domme" belg, 2011-09-29
( +2 )

Ik weet niet hoe jullie Noorderburen erover denken, maar hier in Belgenland heb je een normale installatie terug na 5 jaar. Dat wil zeggen nog zeker 15 jaar gratis elektriciteit en nog eens 300 euro per 1000 KwH extra op de rekening. Niks van boetes, niks van subsidiewijzigingen. Onderhoudkosten? Welke panelen gebruiken jullie? Een goeie regenvlaag en ze zijn proper. De omvormer, ja die kan je mogelijk eens moeten vervangen na 12 jaar, maar hiervoor kun je ook een verzekering aangaan.
Indien je geen panelen legt, dan heb je volgens mij geld te veel, tenzij het in Nederland helemaal anders is dan in België natuurlijk.
Bart den "domme" belg, 2011-09-29
( +1 )

Ik weet niet hoe jullie Noorderburen erover denken, maar hier in Belgenland heb je een normale installatie terug na 5 jaar. Dat wil zeggen nog zeker 15 jaar gratis elektriciteit en nog eens 300 euro per 1000 KwH extra op de rekening. Niks van boetes, niks van subsidiewijzigingen. Onderhoudkosten? Welke panelen gebruiken jullie? Een goeie regenvlaag en ze zijn proper. De omvormer, ja die kan je mogelijk eens moeten vervangen na 12 jaar, maar hiervoor kun je ook een verzekering aangaan.
Indien je geen panelen legt, dan heb je volgens mij geld te veel, tenzij het in Nederland helemaal anders is dan in België natuurlijk.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl